Ord

Ord är fantastiska!
 
Tänk vad mycket vi kan uttrycka oss med ord. Ett språk innehåller så många vackra ord men också många sorgliga och skrämmande ord.  Det är vi själva som bestämmer vilka ord vi vill använda och vad vi vill göra med orden.
Ord har också olika betydelser huvuvida vi säger ordet, vilket tonfall och tonläge vi använder eller om vi skriker ut våra ordet eller talar milt och vänligt.
Vårt ansiktsuttryck har också en betydelse hur våra ord uppfattas, ser vi arga ut, ler vi eller kanske vi ser likgiltiga ut. Vårt kroppspråk är lika talande men det glömmer vi ofta bort, men det sker ju faktiskt automatiskt.
När vi talar orden ansikte mot ansikte så kan mottagaren läsa av väldigt mycket hur vi känner och vad vi tycker genom alla dessa hjälpmedel som vi omedvetet sänder ut.
 
Tänk om alla ville säga fina ord och snälla ord till sin partner, sina barn eller medmänniska. När vi nu har den friheten att bestämma över våra ord då borde vi använda så många fina ord som bygger upp och hjälper istället för att bryta ner och sårar. Tänk så mycket gott det skulle göra för vår partner, våra barn.
 
Ibland är det faktiskt bättre att tänka först och prata sen. Jag har försökt att träna på det väldigt länge och har  kommit fram till att har man inget gott att säga så kan man faktiskt också vara tyst.
Klart att man ibland måste säga saker som inte alltid är trevliga. Oftast så är det lättare att säga negativa ord än positiva. Därför har jag en önskan att vi tänker mer på att se det fina snälla orden och använda dom oftare än de negativa. För det positiva bygger upp och det negativa bryter ner.
 
Men i skrift försvinner ju alla dessa fina signaler. Då är det helt plösligt bara ord. Oftast svarta bokstäver på en bakgrundsfärg. Då finns inga höga eller milda röster, inget skrik eller viskande, inga gester eller ansiktsuttryck till hjälp. Då är det bara bokstäver.
När flera människor läser samma text så är det ingen som uppfattar texten lika dant. Allt beror på vem vi är, vilken bakgrund vi har och så vidare. Det är väldigt intressant. Ibland ser människor ord som inte ens finns i texten bara för att vi drar vissa slutsatser av en text som kankse inte skribenten ens tänkt på eller menat.
Det är där jag nu kommer att vara, i textens värld där det är mottagen som gör en tolkning av orden jag kommer att skriva.
Det ska bli väldigt roligt och spännande att få forma ord till något meningsfullt för någon men som kanske bara är svammel för någon annan...
 
Men något som alla kan och har makt över det är sina egna ord, att bestämma vilka ord vi vill ska komma ur våra munnar.
 
 
 
 
 
 



Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

RSS 2.0